Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranlarını Sabit Tutuyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. ECB üç temel politika faiz oranını değiştirmedi ve mevduat faizini yüzde 4’te bıraktı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün faiz kararını kamuoyuna açıkladı.

Art arda yapılan on faiz artışının ardından banka, faiz oranlarını sabit tutma kararı aldı. ECB’den yapılan açıklamada, refinansman faiz oranının yüzde 4,50, mevduat faiz oranının yüzde 4, marjinal fonlama faiz oranının ise yüzde 4,75 seviyesinde bırakıldığı kaydedildi.

Enflasyonun “daha uzun süre yüksek seviyelerde kalmasının” beklendiğini açıklayan ECB, faiz kararına gerekçe olarak fiyat artışlarındaki belirgin düşüşü gösterdi.

Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Eylül ayında yüzde 4,3’e geriledi.

ECB yıl sonu için yüzde 5,6 enflasyon talep etti. Banka, yakın gelecekte yüzde 2 enflasyon hedefine dönme konusunda “kararlı” olduğunu duyurdu.

Faiz kararı memnuniyet yarattı

ECB’nin faiz kararını değerlendiren Alman Bankalar Birliği İcra Direktörü Heiner Herkenhoff, ECB’ye yeni faiz artışları için kapıyı açık tutması çağrısında bulundu. ECB’nin para politikasının kredibilitesini sağlamak için önümüzdeki 1-2 yıl içinde yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmasının önemli olduğunu vurgulayan Herkenhoff, “Ancak enflasyon hedefi yakalanırsa faiz indirimi düşünülebilir. “

Merkezi Münih’te Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, ECB’nin faiz artırımını askıya almasını “doğru karar” olarak değerlendirdi. Hızlı faiz artışlarının enflasyonla mücadeleye katkı sağladığını belirten Fuest, “Bu eğilimin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz.” Ancak Fuest, faiz indirimi için henüz çok erken olduğu yorumunu da yaptı.

Faiz indirimi tartışmalarına ilişkin açıklama yapan ECB Başkanı Christine Lagarde, bunun şu anda bankanın gündeminde olmadığını söyledi. Lagarde, daha düşük faiz oranlarına ilişkin tartışmanın bile “tamamen gereksiz” olacağını belirtti.

Reuters anketine katılan ekonomistler, ECB’nin faiz oranlarını 2024 ortasına kadar sabit tutacağını öngörüyor.

AFP,rtr/BÖ,BK

DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu