Bakan Kacır’dan 450 milyon dolarlık finansman desteği
Mehmet Fatih Kacır, Dünya Bankası ile birlikte hayata geçirdikleri “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ile sanayicilere, KOBİ’lere ve teknoloji girişimlerine 450 milyon dolar finansman sağlayacaklarını belirterek, “Böylece 90’dan fazla gerçekleştiren Türk sanayisi İhracatımızın yüzde 10’unu özellikle ‘AB sınır karbon mekanizması’ olarak değerlendiriyor, daha hazır hale getireceğiz.” söz konusu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası ile birlikte hayata geçirdiği ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ çerçevesinde 450 milyon dolarlık finansman sağlayacağını açıkladı. Proje ile KOBİ’lerin ve teknoloji işletmelerinin, yenilenebilir enerji yatırımlarının ve sektördeki döngüsel ekonominin desteklenmesi amaçlandı.
Bakan Kacır, söz konusu proje ile sanayici, KOBİ ve teknoloji işletmelerine 450 milyon dolar finansman sağlayacaklarını söyledi.
TÜBİTAK’a 175 milyon dolarlık kaynak
KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lerin yenilenebilir enerji ve yeşil dönüşüm yatırımlarına, TÜBİTAK aracılığıyla da karbon salımını azaltmaya yönelik Ar-Ge projelerine ve döngüsel ekonomiye destek vereceklerini vurgulayan Kacır, şunları kaydetti:
“İhracatımızın yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştiren Türk sanayisini ‘AB sınır karbon mekanizması’ özelinde daha hazır hale getireceğiz. 2021 yılında sevgili Meclisimizde onaylanan Paris İklim Anlaşması. Projenin KOBİ’lerimize, ihracatçılarımıza ve sanayicilerimize şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Proje kapsamında KOSGEB himayesinde 250 milyon dolarlık kaynak kullanılacak. TÜBİTAK’ın kullanımına 175 milyon dolarlık kaynak ayrıldı. 25 milyon dolarlık kaynak, proje faaliyetlerini koordine etmek ve ulusal yeşil endüstri dönüşüm gündeminin uygulanması için kurumsal temelleri atmak için kullanılacaktır.
Türk sanayisi son yıllarda her alanda önemli bir büyüme kaydederken, tüm ihracatın yüzde 90’ından fazlasını gerçekleştiriyor ve bunun yüzde 40’tan fazlası Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle gerçekleştiriliyor. Buna göre AB, Sınır Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) kapsamında AB’ye ihraç edilen işler için daha katı karbon standartları uygulayacağını duyurdu. Proje ile sanayi sektörünün karbon salımını azaltmak ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara uyum sağlamak için harekete geçildi.
Proje, sanayi şirketlerinin yenilenebilir enerjinin gücünden yararlanmalarını, enerjiyi verimli kullanan teknolojileri uygulamalarını ve döngüsel ekonomi ilkelerini benimsemelerini sağlayarak daha sürdürülebilir bir geleceğin yolunu açacak.
Sanayi şirketlerinin sürdürülebilir ve sağlam, düşük karbon emisyonlu bir geleceğe geçişini hedefleyen proje, ekonomik büyümeyi ve istihdam yaratmayı da destekliyor.
Binlerce sanayi şirketinin faydalanması hedeflenen proje ile işletmelerin kendi tüketimleri için yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak karbon emisyonları azaltılacak ve kaynak verimliliklerine uyarlanarak yeşil dönüşüm planları geliştirilip uygulanabilecek. Bu sayede şirketler Avrupa Yeşil Mutabakatı’na (AYM) kolayca uyum sağlayacaktır.
KOBİ’lerin yeşil dönüşüm faaliyetleri için KOSGEB tarafından geri ödemeli güçlendirme sağlanacaktır. Söz konusu güçlendirme ile sanayi işletmelerinin yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi tematik alanlarda yürütecekleri faaliyetler desteklenecektir.
TÜBİTAK, Türkiye’de veya diğer pazarlarda yeni yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren yeşil yenilik faaliyetlerinde bulunan şirketleri de hedef alacaktır. Yeşil Start-Up’lar, KOBİ’ler, büyük şirketler başvurabilir; Yeşil üretime, daha yüksek güç ve kaynak verimliliğine katkıda bulunan Ar-Ge, prototip geliştirmeyi, standart geliştirmeyi ve yeni ürün veya süreç geliştirmeyi içerecektir.
Bakanlık ise teknik destek bileşeni kapsamında proje yönetimi, tanıtım, ihtiyaç analizi, kapasite geliştirme, yeşil sanayi akademisi, yeşil izleme sistemi ve tanıtım ve yaygınlaştırma iş paketlerini yürüterek projenin aktif yönetimini sağlayacak.
Enerji maliyetleri düşürülerek rekabet gücü artırılacak
KOSGEB ayrıca, Dünya Bankası ile birlikte gerçekleştirilecek olan “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”nin 1. Bileşeni kapsamında, sanayideki KOBİ’lere enerji ve kaynak verimliliğinin sağlanması ve karbon salınımının azaltılması için destek sağlamaktan sorumlu olacaktır.
Kurum, toplam bütçesi 250 milyon dolar olan Yenilenebilir Enerji, Döngüsel Ekonomi ve Sanayide Makine Modernizasyonu ile ilgili projelere destek verecek.
Sanayi faaliyetlerinde enerji sistemleri karbonsuzlaştırılacak, KOBİ’ler çevre dostu teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirilecek ve elektrik maliyetleri düşürülerek rekabet güçleri artırılacaktır.
Yaklaşık bin potansiyel endüstriyel KOBİ’ye üretim tesislerinde (yerinde) güneş enerjisi kurmaları ve kendi elektriğini üretmeleri ve fazla elektriği şebekeye satmaları için geri ödenebilir sübvansiyonlar sağlanacaktır.
KOBİ’lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temini konularında kapasitelerinin geliştirilmesine, çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği gibi öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlayacaktır.
Karbonsuzlaştırma, su verimliliği, sürdürülebilir atık yönetimi, yalın üretim ve hammadde verimliliği gibi birçok alan desteklenecek.