Haber

Sibel Özdemir: “Öğrencinin Yeri Yerleşke, Derslik, Kantindir”

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, üniversitelerdeki uzaktan eğitim uygulamasına ilişkin; Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının feda edeceği ilk alan her zaman eğitim ve öğrenciler olmuştur. Deprem öncesi ve sonrasında eğitimin ve öğrencilerin nasıl feda edildiğine bir kez daha şahit olduk… Öğrencilerin yeri kampüs, derslik, kantindir.”

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, üniversitelerin bahar yarıyılına uzaktan eğitim yöntemiyle başlama kararına tepki gösterdi. Özdemir, bugün yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“ÖĞRENCİNİN YERİ KAMPÜS, DERSLİKLER, KANTİN…”

“Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının ilk feda edeceği alan her zaman eğitim ve öğrenci olmuştur. Deprem öncesi ve sonrasında eğitim ve öğrencinin nasıl feda edildiğine bir kez daha şahit olduk. Ülkenin 81 ilinde 209 üniversiteyi ‘Akıllı Olsun’ teziyle kapattı. barınma sorununu çözerdi.Öğrenciler alelacele onları yurtlarından attılar.İtirazlar sonucunda biraz esneyeceklerini açıklamak zorunda kaldılar.

Yurtların çoğu depremden etkilenen aileler için uygun yerler değildir. Oteller, pansiyonlar, boş yurtlar değerlendirilmeli… Deprem bölgesindeki öğrenciler dahil tüm üniversite öğrencileri eğitimlerine dönsün. Üniversite öğrencilerini ve öğretim üyelerini deprem bölgesindeki diğer üniversitelerde misafir ederek, dayanışma içinde her zaman ülkemizde bu sorunları aşabiliriz. Bu yanlış karar daha fazla gecikmeden bir an önce geri alınmalıdır. Öğrencilerin yeri kampüs, derslik, kantin…

Hükümet, sadece üniversiteleri kapatmakla kalmayıp, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından İstanbul’daki 93 okulu deprem riski taşıdığı gerekçesiyle hızla boşaltma kararı aldı. İstanbul Valiliği, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı 2. Dönem Dönemi’nin başlamasına birkaç gün kala riskli olduğu belirlenen 93 okuldaki öğrencilerin depreme dayanıklı okullara nakledildiğini kamuoyuna duyurdu.

“İSTANBUL’DA DÜNYA ÇAPINDA DEPREM RİSK ALTINDAKİ 93 OKULDA GEREKLİ ETÜT ÇALIŞMALARI NE ZAMAN YAPILDI?”

Tahliye kararı verilen okullardaki öğrencilerin velilerine SMS veya Whatsapp grupları aracılığıyla bilgi verildiği, velilerin bu karardan rahatsız olduğu, kendilerine gerekli açıklamaların yapılmadığı ve güven verilmediği belirtildi. endişelerini gidermek için. İstanbul’da deprem riski olduğu belirtilen 93 okulda gerekli çalışmalar ne zaman yapıldı? 13 Eylül 2019 tarih ve 7/18731 sayılı yazılı soru önergemin cevabında ve yine 3 Ekim 2022 tarih ve 7/72435 sayılı yazılı soru önergemin cevaplarında deprem riski taşıyan bu okulların isimleri neden yer almıyordu? ?

“KAĞITHANE BELEDİYESİ BAŞLAMASIYLA…”

Boşaltılan 93 okulun ortasında bulunan Kağıthane Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ilgili 30 Haziran 2022 tarih ve 7/68025 sayılı yazılı soruma verilen cevapta okulun yıkılmasına karar verildiği paylaşıldı. binalar ve onları yeniden inşa etmek. Ancak Kağıthane Belediyesi’nin bir formda katılımıyla okulun iki ana arterin kesiştiği konumda olduğu, trafik akışının ve gürültünün fazla olduğu, metronun tamamlanmasıyla öğrenciler için güvenlik sorunu yaşanabileceği paylaşıldı. yapımına başlanmış ve okul arazisinin Belediye’ye tahsis edilmesi istenmiştir. Şimdi İstanbul Valiliğine sormak istiyorum Profilo Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi deprem riski taşıyorsa bugüne kadar neden eğitim devam etti? Yıkılması gerekiyorsa neden yeni okul binaları okulun kendi yerine yapılmıyor da belediyeye tahsis ediliyor? Ulaşımı kolay ve konumu oldukça pahalı olan okul neden başka bir yere taşınsın? Depreme dayanıklı olmadığı belirlenen okulun yıkılıp yeniden yapılmasının ertelenmesinin nedeni okul arazisinin Kağıthane Belediyesi’ne tahsis edilmek istenmesi mi?

İstanbul Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 4 Eylül 2019 günü saat 22:47’de, eğitimin başlamasına beş gün kala yaptığı açıklamada, ilçedeki kayıtlı sekiz okulla ilgili olarak acilen tahliye edilmesi, yıkılması veya güçlendirilmesine karar verildiğini duyurdu. 2019-2020 akademik yılı. bilgileri kamuoyuna açıkladı.

Boşalan okul sayısının başlangıçta sekizden fazla olduğu, ancak daha sonra bu sayının düşürüldüğü iddiasını Milli Eğitim Bakanına yazılı olarak sordum. Hangi okulların hangi gerekçelerle yıkılacak veya güçlendirilecek okullar listesinden çıkarıldığı sorum da cevapsız kaldı.

İstanbul Valiliği’nin Kahramanmaraş depremi sonrası tahliye kararı verdiği 93 okul binasının ortasında Beşiktaş ilçesinde de 3 okul binasının (Lütfü Banat İlkokulu/Yıldız Ertem Anaokulu; Lütfi Banat Ortaokulu; Korkmaz) olduğu ortaya çıktı. Yiğit Anadolu Lisesi). Bu durum ebeveynler arasında güvensizlik yaratmıştır.

“ÇALIŞMALARA İLİŞKİN TEKNİK RAPORLARI KAMUOYUNA AÇIKLAYACAK MISINIZ?”

Boşaltılan okullarla ilgili çalışmaların velilerin de talep ettiği teknik raporları kamuoyuna açıklayacak mısınız? Öğrenci ve öğretmenlerin nakil olduğu okulların çalışma raporlarını yayınlayacak mısınız? 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen sarsıntıların ilişkisi nedir? Kahramanmaraş’ta deprem olmasaydı bu okul binalarında eğitiminize devam eder miydiniz? Söz konusu kararın alınması neden ve hangi gerekçelerle beklenmiştir? Son dönemde İstanbul’daki deprem riskli okul binaları ile ilgili yazılı sorularımıza verilen cevaplarda bu 93 okuldan neden bahsedilmiyor? Riskli olduğu tespit edilen 93 okuldan 1999 depreminden sonra inşa edilen okul var mı? Varsa bu okullar hangileridir? İstanbul’da depreme karşı savunmasız olduğu tespit edilen okulların pandemi döneminde veya uzaktan eğitimin verildiği yaz tatili dönemlerinde yıkılıp yeniden yapılmamasının veya takviye yapılmamasının gerekçesi nedir?

Bu 93 okulun ne zaman yeniden eğitime açılması planlanıyor? 93 okul ortasında ancak alınan karar sonrası tek öğretim okullarına sevk edilen 51.995 öğrencinin çalışan anne ve babalarının durumu dikkate alınıyor mu? Tam gün eğitimden yarım gün eğitime geçişe karşı kamuda ve özel sektörde çalışan ebeveynler için herhangi bir önlem alındı ​​mı? Varsa bu önlemler nelerdir?

2000 yılında yapılan Sarıgazi İmam Hatip Ortaokulu binası 15 Aralık 2020’de yenilenmiş, 6 Eylül 2021’de eğitime başlayan okul, kaymakamlık kararıyla deprem riski nedeniyle başka okula nakledilmiştir. 18 Şubat 2023’te İstanbul Valiliği tespit edilmedi mi? Tadilat hangi firma tarafından yapıldı ve tadilat kaça mal oldu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu